PERSPECTIEF GOOISE MEREN 2018-IX DUURZAAMHEID: MILIEU, GROEN, ENERGIE EN VOEDING

IS GOOISE MEREN GOED OP WEG MET DUURZAAMHEID?
Een kleine greep uit duurzaamheid in de gemeente:
* Grote bouwprojecten in Gooise Meren worden nog traditioneel gebouwd met gasaansluitingen, zonder warmtepompen of andere duurzaamheidsinvesteringen (de Krijgsman met ongeveer 1400 woningen en Nieuw-Cruysbergen met 50 woningen)
* Sportvelden hebben nog geen ledverlichting.
* Gemeentelijke panden zijn niet duurzaam/ energieneutraal.
* De Milieuraad Bussum is opgeheven en nog niet vervangen door een milieuraad Gooise Meren.
* Het groen in Bussum wordt volgebouwd met woningen.
* Breed gedragen initiatieven uit de samenleving voor voeding en educatie, zoals de Kindertuinen, de Imkervereniging, de Groenteclub, Soupurbe, het lentefestival etc. krijgen weinig tot geen subsidie.
* Op enkele scholen in Gooise Meren worden gastlessen gegeven over voeding.
Er is dus nog veel te verbeteren.

WAT DOET HET COLLEGE?
Na anderhalf jaar is wethouder Struik (GroenLinks) eindelijk bezig met het nastreven van de duurzaamheidsdoelen met ‘de versnelde duurzaamheidsagenda’ en ‘Samen Sneller Duurzaam’. Met deze bijeenkomsten, waar Hart voor BNM ook actief aan mee heeft gedaan, worden duurzaamheidsinitiatieven opgehaald uit de samenleving. Hiervoor zijn inmiddels op diverse gebieden werkgroepen gevormd.
Hart voor BNM heeft veel respect voor alle inwoners, ondernemers en bedrijven die hun tijd en specialisme gratis ter beschikking stellen om Gooise Meren te verduurzamen.
We hopen dat de kennis en de initiatieven verankerd gaan worden in de ambtelijke organisatie en de samenleving.

Bij de perspectiefnotabespreking heeft Hart voor BNM een lans gebroken voor het behoud van het groene Hart van Bussum met het Mouwtje, het weiland, de Kindertuinen, de bijenvereniging en de kinderboerderij.
Hart voor BNM wil dat de gemeentewerf achter de bijenvereniging ontwikkeld wordt in stijl met het gebied dat al 100 jaar een groen bestemming heeft, denk aan bijvoorbeeld stadslandbouw en dat er geen woningen worden gebouwd.